Werken aan je vitaliteit geeft energie!

Schrijf je nu in voor onderstaande webinars!
– 6 juni 2023                          10.00-11.00 uur                Burnout herkennen en signaleren
12 september 2023         10.00-11.00 uur                Verhoog je slaapkwaliteit
28 november 2023          10.00-11.00 uur                Werkstress en werkdruk

Inschrijven kan via: Webinars Vitaliteit – Leerportaal IenW

Benieuwd naar andere mogelijkheden rondom Vitaliteit binnen RWS? 
Neem een kijkje op onze plein pagina: Home – Vitaliteit voor RWS – Plein IenW 
Of mail naar: vitaliteit@rws.nl

Toelichting webinars

– Verhoog je slaapkwaliteit

Wist je dat iedereen een andere slaapbehoefte heeft en dat de standaard acht uur slaap dus helemaal niet op jou van toepassing hoeft te zijn? De vraag is: word je uitgerust wakker? En: kom je energiek de dag door, ook zonder koffie, cola of energydrink? 
Als het antwoord op één of beide vragen ‘nee’ is, dan is het goed om te onderzoeken je je slaapkwaliteit kunt verbeteren. Zet jij alle 18 stappen al voor een optimale slaapkwaliteit? Check het in dit praktische webinar. 
Blijkt dat je alle 18 stappen voor een goede nachtrust al doet, maar je bent nog steeds moe? Dan krijg je de feiten en fabels over dutten aangereikt en bereken je aan de hand van jouw circadiaans ritme het perfecte moment voor jouw dutje, zodat je met meer energie de dag door komt.

– Werkstress en werkdruk

Heb je het gevoel dat je te veel ‘moet’? Dat je geleefd wordt en van taak naar taak rent? Deze vorm van stress gaat vaak gepaard met verlies van overzicht en controle. Goed bedoelde tips van ‘loslaten waar je geen controle over hebt’ en ‘eerder je grenzen aangeven’ zijn zo makkelijk gezegd, maar veel moeilijker gedaan. Waarom is dat zo lastig? En hoe herwin je dan wel overzicht en een gevoel van controle?  
Tijdens dit webinar leer je hoe je heel concreet overzicht kunt creëren, de perceptie van controle kunt herwinnen en om kunt gaan met hoge werkdruk. 
De tools uit deze sessie zijn zowel toepasbaar op je werk- als thuissituatie.

– Burn out herkennen en signaleren

Hoe kun je tijdig opmerken dat je richting burn-out aan het gaan bent? Hoe kan het dat mensen die wéten dat ze op hun grenzen moeten letten, er soms toch (weer) overheen gaan? En heb je dan een burn-out of is het overspannenheid? En (hoe) kun je vroege burn-out signalen opmerken bij collega’s?
Deze en andere vraagstukken omtrent burn-out worden besproken tijdens het webinar ‘Burn-out herkennen en signaleren’. Hierbij wordt je uitgedaagd om na te gaan hoe jij er voor staat en wat jij kunt doen om de kans op burn-out te verkleinen bij jezelf, én je collega’.

Leefstijlcoaching

Leefstijlcoaching stelt jou in staat om regisseur te worden van jouw eigen vitaliteit. Met behulp van groepssessies én individuele coaching word je je (meer) bewust van gedrag en gewoontes. Daarnaast krijg je concrete handvatten om naar een gezonde leefstijl toe te werken.

Tijdens het traject komen meerdere onderwerpen rondom jouw vitaliteit aan bod, zoals:
• Rol van bewegen, slaap, multitasking en stress in relatie tot leefstijlverandering;
• Psychologie van gewoonten en patronen;
• Stressmanagement;
• Wilskrachttraining;
• Emotiemanagement ten behoeve van leefstijlverandering.

Meer info of inschrijven? Vitaliteitstraining: Leefstylecoaching – Leerportaal IenW

Mindfulness

Mindfulness is een praktische vorm van aandachttraining die een verandering in focus en alertheid geeft. De deelnemers leren om automatische reacties op gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties te herkennen en een andere betekenis mee te geven. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het ontwikkelen van mindfulness bijdraagt aan het welzijn van werknemers in diverse (overheids)organisaties. Werknemers ervaren meer werkplezier, kunnen beter omgaan met de dagelijkse werkstress en maken minder fouten in stressvolle situaties.
Daarnaast vermindert mindfulness de kans op burn-out, depressie en angstklachten en het daarmee gepaard gaande langdurige ziekteverzuim. Ook ervaren werknemers een beter fysiek welbevinden door mindfulness.

Meer info of inschrijven? Mindfulness – Based Stress Reduction (MBSR) – Leerportaal IenW

Week van het werkplezier